Menü
Sfenks kedisi özellikleri ve bakımı
Dünyanın en değişik ve en dikkat çekici kedileri arasında bulunan Sfenksler, tüysüz ve sarkık tenleri ile kendilerine has bir görünüşe sahiptir. İyi mizaçlı, akılı, canlı ve soğukkanlı kedi türleri arasında yer alan Sfenks Kedisi, aynı zamanda değildiği zaman insanların sımsıcak ve yumuşak bir pay kapılmalarını sağlayacak kadar da tatlı beden yapısına sahiplerdir.
Özellikle Kanada‘ da her konutta tesadüfebileceğimiz Sfenks Sphynx Kedisi, soğukkanlı davranışları ve enteresan beden yapılarıyla insanların enerjisini çoğaldırmaktadır. Sfenks Kedileri’ ni daha çok tanımak için sayfayı kaydırmaya devam edin…
Ülke: Kanada / Toronto
Faize Oranı: Orta Seviye
Ebat: 3-5kg Aralığında
Şahsiyeti: İyi Mizaçlı, Uslu ve Soğukkanlı
Beden Rengi: Tüm Renklere Uygun
Tüy Yapısı : Tüysüz, Az tüylü
Gövde: Sert, Kalın Adaleli
Tüy Dökümü: Tüy Dökmez
Bakımı: Güç ve Kesintisiz
Kürk : Yok
Kuyruk:Tüysüz, İnce.
Çocuklarla Arası - 5/10
Akıl 9/10
Hareketlilik - 8/10
Bakım Gereksinimi - 6/10
Oyunculuk - 10/10
Eğitilebilirlik - 7/10
Sfenks Kedisi Tarihi
Sfenks kedilerinin tarihine bakmak için, Kanada’daki Toronto kentinin geçmişine gitmek gerekecektir. Gerçeğinde afallatıcı bir şekilde rastla yapıtı ortaya çıkan cins olan Sfenksler, genetik değişinimde hiç tesadüfülmeyen bir gidişata sebebiyet vererek siyah bir kediden doğmuştur.
Bu doğan yavru Sfenks Kedisi’ nin sahipleri de, eşsiz beden yapısının farkına varmış ve arttırma çalışmaları için zorunlu bilim insanlarından takviye almayı kabul etmişlerdir.
Seneler sonra, Amerika Birleşik Devletleri’nin Minnesota eyaletinde ve Kanada’nın Toronto kentinde, bedeninde çok az tüy bulunan bir ırk olan Sfenks kedisinin yetiştirilmesiyle beraber başka tüysüz kedi cinsleride ortaya çıkmıştır.
1970 ve devamındaki seneler araştırıldığında, bir hayli tüysüz Sfenks kedisi, gerçeğinde ilk misalinde olduğu gibi tıpkı Habeş Kedisi gibi tüylü kedilerden doğmaya başlamıştır. Çekinik bir gen olan tüysüzlük özelliği, bu sayede genetik olarak araştırılmış ve çiftleşme esnasında baskın olacak farklılıklara mevzu olmuştur.
Kanada tüysüz kedileri olarak da öğrenilen Sfenksler, ‘Kedi Meraklıları Derneği’ ve ‘Beynelmilel Kedi Derneği’ tarafından da kabul edilen bir cinstir. Öbür adı Mısır Kedisi olan bu kediler Afrika Kıtası’ nda Mısır Kedileri olarak anılmaktadır.
Sfenksler, genel olarak alaka hoşlanan kedi cinsleri arasına girmektedir. Gittiği her civarda insanların alakasını sürüklemeyi muvaffak olan Sfenksler, bunun için sportif yapısını ve duygusal samimiyetini kullanmaktadır.
Bilimsel araştırmalarda psikolojik anlamda mesele yaşayan insanların terapilerinde kullanılan Sfenksler, bu sayede insanlarla uyuşan en iyi kedi cinsi olduğunu da ispatlamıştır.
İnsanlarla Uyuşabilen En İyi Kedi Cinsi: Sfenks Kedisi
Meraklı ve zinde bir kişiliğe sahip olan Sfenksler, alaka görmedikleri zamanlarda etraf içerisinde yüksek yerlere çıkmaya ve süratli gezintilere yönelmeye başlarlar.
Yaramazlık olarak da adlandırılabilecek bu tavır, gerçeğinde Sfenks kedilerinin yalnızca civarda alakaları üzerine sürükleme isteğinin bir yansımasıdır.
Sosyal bir kedi olan Sfenks, konutta bulunan öbür hayvanlarla da hoş süre geçirebilir. Hatta onunla oynayan ve zaman geçirmek isteyen hayvanlara karşı çok acımalı tutumlar içerisine girmektedir.
Öbür adı Kanada tüysüz kedisi olan Sfenks kedileri, Kanada orijininden gelmektedir. Orta kedi ırklarına eş bir beden tipine sahip olan Sfenksler, bu anlamda dünyada eşine tesadüfülmekte zorlanılan bir cinstir.
Sfenks Kedi Cinsinin bedenlerinde tüy bulunmaz ve ince bir kuyrukları vardır. Gözleri öbür cinsteki kedilere göre daha büyük ve geniştir. Beden biçimleri ve duygusal yakınlıkları, onları öbür kedi cinslerinden ayıran en ehemmiyetli özelliklerin başında gelmektedir.
Sert ve kalın adaleli beden yapıları olan bu kediler, bazen ince ve zayıf tüyler çıkarsa da; genel olarak yaşantılarını tüysüz biçimde sürdürürler. Geniş göğüsleri ve yuvarlak karınları, Sfenkslerin her zaman çok yemek yemiş tatlı bir görüntüye sahip olmalarını sağlar.
Kuyruğunun üzerinde belli bir kumpasta tüy bulunduran Sfenkslere ise ‘aslan kuyruklu sfenks kedisi’ denmektedir. Muhtelif renk ve pigment aralıklarında olan Sfenksler, sihrime zamanlarında buruşukluklarından kurtularak daha düz bir beden tipine sahip olacaklardır.
Sfenks kedileri tüysüz olması ile birlikte sanki bakıma çok da gereksinim dinlemeyen bir kedi olarak lanse edilmektedir. Fakat bu düşünce yanlış ve Sfenks kedilerinin sıhhati için çok riskli bir vaziyettir.
Sfenks kedilerinin tenlerine her zaman yağlar ve losyonlar uygulanmalı, bu sayede tenleri nemli kalacak biçimde yakalanmalıdır. Şayet ten bakımları yetersiz uygulanırsa; Cilt ve Ten Hastalıkları oluşabilir.
Sfenks Kedisi Çocuklarla ve Köpeklerle İrtibatı
Sosyal kediler, aileler tarafından her zaman daha çok seçim edilir. Zira şuurlu ebeveynler, büyüme yarıyılındaki çocukların hayvanlarla irtibatının iyi olması gerektiğinin farkındadır.
Ailelerin bu isteğine, Sfenksler bütün anlamıyla gereksinim verecek bir irtibata sahiptir. Sfenksler, özellikle kedi arkadaşı köpekleri evinde barındıran aileler için de çok uygundur.
British Shorthair Özellikleri ve Bakımı
Nazik ve zarif davranan insanlara tüm sıcaklığını veren Sfenksler, aynı çocuklar gibi alakadan çok beğenirler. Konutta bulunan öbür canlılarla beraber çok sıcak aile etrafına taban hazırlarlar.
Çocuklara karşı çok daha sıcak olan Sfenksler, sanki bir aile ferdi olarak konut yaşantısına katılabilirler.
Reyin oynamaktan, sportif hareketler yapmaktan ve sosyallikten seven Sfenks kedileri, bu surattan çocuklarla hayata çok uygun bir cins olarak literatüre kazandırılmıştır.
Gözleri öbür cinsteki kedilere göre daha büyük ve hayat ömürleri ise vasati 13 ile 15 sene arasında değişmektedir.
Ağırlığı
Sfenks Kedisi ağırlığı; 3,5 kg ile 7 kg arasında değişmektedir. Sıhhatli Sfenksler, insanlarla müthiş bir ilişkileri olmalarından dolayı terapi kedileri olarak da adlandırılmaktadır.