Menü
Habeş Kedisi (Abyssinian) Özellikleri ve Bakımı
Habeş kedisi, tarihsel olarak insanlık tarihine belli bir noktada yetişecek kadar daha önceki yarıyıllara direnmektedir. İlk olarak orijininin Asya olduğu düşünülse de, hakikatinde günümüzde Etiyopya olarak öğrenilen bölgede Habeş kedisinin yaşadığı düşünülmektedir.
Hatta Antik Mısır devlerinde Firavun 2. Ramses, Habeş Kralından bu kediyi Mısır’a yollaması için ricada bulunmuştur. Somali Kedisinin de atası olarak öğrenilen Habeş Kedisinin araştırmaya bedel özellikleri ve tarihi vardır.
Habeş kedisinin kendi tarihinde ise dönüm noktası 1871 senesine denk gelmesidir. Zira zamanın Kristal Sarayında, Zula adlı bir Habeş kedisi sergilenmiştir. Bu zamanın hemen sonrasında ise bilimsel çalışmalar başlatılmıştır.
1927 senesinde Fransa’ya getirilen Habeş kedisi, bu zamandan sonra evvel Avrupa, sonra da dünya geneline dağılarak türünü sürdürmektedir.
Orijini: Mısır
Şahsiyeti: Avcı, Zeki, Enerik
Tüy Rengi: Koyu Kahverengi , Kahverengi
Gövde: Cılız
Kürk Yapısı : İnce ve Sığ
Kuyruk: Uzun ve İnce
Çocuklarla Arası - 9/10
Zekâ 10/10
Hareketlilik - 7/10
Bakım Gereksinimi - 2/10
Oyunculuk - 8/10
Eğitilebilirlik - 7/10
Kedi çeşitleri arasında, en faal yaşama sahip olan cinsin başında Habeş Kedisi gelmektedir. Daha yükseğe tırmanma ve zıplama özellikleri sayesinde, hakikatinde natürel civarda şahane bir avcı özelliğine sahiptir.
Şahsiyeti yüksekte olmaya bağlı olan Habeş kedileri, bu surattan konutun yüksek noktalarına tırmanmak için her yolu sınamaktadır.
Son derece zeki ve idrak edici bir kedi cinsi olan Habeş kedileri, hakikatinde basitlikle evcilleştirilebilir. Duruşu ve asaletiyle dünyanın en karizmatik kedi cinslerinden bir tanesidir. Hiç yatmak istemeyen zinde yapısıyla beraber, reyin canavarı bir özelliği olan Habeş kedisi;
Aynı zamanda kendinin kesintisiz olarak hoşlanılmasını istemez. Gereksinimi olduğunda, sahibinin yanına gelecek ve o dürüst yapısıyla kendisini zati hoşlandıracaktır.
Habeş kedisi bakımı, bir hayli değişik kedi cinsine göre daha basit ve cümbüşlüdür. Tüyleri çok kısa olduğu için dökülmez ve bu surattan haftada yalnızca bir kez taranması yeterli olacaktır. Tüylerin dökülmeye başladığı zamanlarda, Habeş kedilerine banyo yaptırmak en doğru çözüm olacaktır.
Tuvalet mevzusunda duyarlı olan Habeş kedileri, lekeli tuvaletlerde lüzumlarını gidermezler. Konutun başka yerlerinde kedi dışkısı görmek istemeyen bireylerin de, kesintisiz olarak tuvalet kabını pak yakalamaları gerekmektedir. Bunun dışında, Habeş kedileri hakkında bilgi sahibi olan baytarlara belli periyotlarla götürülmeli ve aşıları gerektiği dozda yaptırılmalıdır.
Habeş kedisinin beden yapısı araştırılacak olursa, boyunun vasati bir kedi miktarlarına sahip olduğu görülecektir. Kıvrak yapısı, bedeninin adaleli bir görüntü tutmasını da sağlamaktadır. Kuyruğu çok uzun olan Habeş kedisi, aynı zamanda dar ve üçgen yapıda bir kafaya sahiptir.
Teni, insanların ona değdiğinde ipek hissine kapılmasına imkân sağlar. Habeş kedilerinin 6. Haftaya kadar hiçbir biçimde tüy renkleri muhakkak olmaz. Habeş kedilerinin öğrenilen renkleri arasında; kırmızımtırak, sarih kahverengi, karaca, kırmızı, gümüş ve mavi gibi çok geniş bir spektrum bulunmaktadır.
Aynı zamanda boyunlarının alt kısımları, bedenlerinin karın bölgesi ve bacakların karna bakan kısımlarında, bedene göre daha sarih bir renk bulunmaktadır. Habeş kedisinin kilosu 4 ile 7 kg arasında farklılık göstermektedir.
Habeş kedisi, özellikle çocuklarla çok iyi bir bağlantı içerisindedir. Genel olarak yakın ve hoş ilişkiler kurabilen Habeş kedisi, çocuklu ailelerin en çok seçim ettiği cinslerden bir tanesidir.
Öbür evcil hayvanlarla da çok sıkı bir geçim halinde yaşayabilen Habeş kedisi, kesintisiz olarak bilmeye sarih bir yapıdadır. Hamster ve papağanlarla çok iyi bir biçimde uyuşan Habeş kedisi, barışçıl köpeklerle de rahatlıkla aynı civarda bulunabilir.